Нигер военни
Нигер военни / iStock/Getty Images
Седем деца са убити и пет - ранени "по грешка" в петък при въздушен удар на нигерийската армия срещу "въоръжени бандити" в района Маради в Южен Нигер, близо до границата с Нигерия. Това заяви за Франс прес губернаторът на областта, предаде Франс прес.

"Имало е грешка във въздушните удари на Нигерия точно на границата (с Нигер), които причиниха жертви на наша територия в село Нашаде - жертвите са дванайсет 12 деца, от които седем са загинали и пет - ранени", каза Шайбу Абубакар, губернатор на Маради.

Франция и нейни европейски партньори планират изтеглянето на силите си от Мали

Според него родителите "са участвали в една церемония, а децата със сигурност са си играели, когато ударите" са ги убили.

Той смята , че ударите са били насочени срещу "въоръжени бандити", вилнеещи из граничните зони, но "не са улучили мишените" и са поразили Нашаде. Абубакар посочи, че е посетил опечаленото село в окръг Мадарумфа, за да поднесе съболезнования на властите и на местните жители. Поклонил се е на гробовете на загиналите деца и е огледал мястото на събитието.
 


Редица общини от региона Маради страдат от насилието на тежковъоръжени банди, идващи от различни щати в съседна Нигерия.

Нигер се бори на два фронта и с джихадистки групировки - нигерийската "Боко харам" и дисидентското й крило "Ислямска държава в Западна Африка" . Те действат в югоизточната част от страната, а западните региони са подложени на атаки от групи, свързани с "Ислямска държава" и Ал Каида.

Според Върховния комисариат на ООН по бежанците в региона Маради са настанени 100 000 мигранти от Нигерия, бягащи от неспирните нападения в страната си.
БТА