69 души са убити за едно денонощие в Мексико
69 души са убити за едно денонощие в Мексико / снимка: Reuters

Печален рекорд за най-много убийства за едно денонощие бе поставен в Мексико, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на местния печат.

Вестник "Универсал" съобщи, че в събота в страната са били убити 69 души - най-високият брой от идването на власт преди малко повече от три години на президента Фелипе Калдерон. Досега рекордът бе държан от 17 август миналата година, когато престъпници отнеха живота на 57 човека.

През 10-те дни от началото на новата 2010 г. в Мексико вече са били извършени 283 убийства.

Най-много хора - 26, са били убити в събота в имащия мрачна слава Сиудад Хуарес. Градът близо до границата със Съединените щати, в който водят ожесточена борба наркокартели, е известен като "криминалната столица" на Мексико.

В Сиудад Хуарес миналата година са били убити над 2600 души. Това се равнява на 34 процента от извършените през 2009 г. в Мексико общо 7700 убийства, съобщава БТА.

След като дойде на власт през декември 2006 г., президентът Фелипе Калдерон обяви война на организираната престъпност. Той изпрати големи армейски и полицейски части в районите с най-опасна криминогенна обстановка. По данни на местни медии обаче през последните три години в Мексико от ръцете на престъпници са загинали над 16 хиляди души.