67 души загинаха при два атентата с почерка на Ал Кайда в Йемен
67 души загинаха при два атентата с почерка на Ал Кайда в Йемен / БГНЕС

Два самоубийствени атентата в Йемен, носещи почерка на Ал Кайда, доведоха до смъртта на най-малко 67 души, съобщи Франс прес.

Това насилие се случва във възможно най-лошия момент за президента Абд Рабу Мансур Хади, който не успя да наложи за премиер Ахмед Ауад бин Мубарак, отбеляза АФП. В столицата Сана камикадзе, препасано с колан с експлозиви - типичен за Ал Каида метод - се взриви сред тълпа, събрала се на митинг на поддръжници на шиитските бунтовници на площад "Тахрир".

По последни данни на министерството на здравеопазването при взрива са загинали 47 и са били ранени 75 души. Това е най-кървавото нападение, откакто сунитската екстремистка мрежа заплаши шиитските бунтовници хуси от движението "Ансарулах", които установиха контрол над столицата на 21 септември.

Фотограф на АФП описва от мястото на инцидента ужасяваща сцена с разчленени трупове, метални топчета, смесени с експлозива, цивилни, бягащи в паника и загинали деца. Опасността от открит въоръжен конфликт между Ал Кайда и шиитските бунтовници е голяма и не спира да нараства, заяви за АФП Ейприл Лонгли, специалистка по Йемен от института Международна кризисна група.

В южната част на Йемен 20 войници бяха убити и 13 - ранени при самоубийствен атентат с кола бомба, взривена до пропускателен пункт, недалеч от град Мукала. Според армейски офицер, пожелал анонимност, нападението е дело на Ал Кайда. Атентатите бяха извършени няколко часа след като йеменският президент прие оставката на министър-председателя, когото току-що бе назначил. Хади отстъпи пред натиска на лидера на шиитските бунтовници Абдел Малик ал Хуси. Хуси заплаши с масова демонстрация в Сана, с която държавният глава да бъде принуден да "поправи грешката с назначаването на" Мубарак за премиер.

Източник: БТА