65 души бяха арестувани при операция срещу мафиите в Сицилия и Калабрия
65 души бяха арестувани при операция срещу мафиите в Сицилия и Калабрия / снимкa: БГНЕС

65 души бяха арестувани при две операции на италианската полиция срещу мафиите, действащи на остров Сицилия и в Калабрия, предаде Франс прес.

По време на първата операцията, в която участваха над 400 карабинери, в района на Палермо бяха задържани 65 души, сред които 4 малолетни. Те са заподозрени, че са участвали в мрежа за разпространение на наркотици, в която имало членове на камората (неаполитанската мафия) и на коза ностра (сицилианската мафия). В мрежата имало и испански трафиканти на дрога.

До операцията се стигнало благодарение на показанията на покаяли се мафиоти. Разследването започнало с арестуването на наркодилър край Палермо през 2008 г. У него тогава били намерени 400 грама чист кокаин.

По време на втората операция, извършена в град Сан Лука, близо до град Реджо ди Калабрия, карабинери конфискуваха имущество на мафията на стойност 200 милиона евро. Сред конфискуваното имущество има фирми, жилища, застрахователни полици, терени и луксозни коли, пише БТА. Те били собственост на калабрийската мафия ндрангета. Засегнати от конфискацията са два клана - Нирта-Странджо и Пеле-Вотари, които са част от тази мафия. Те бяха замесени и в убийството  на шестима души в Дуисбург, Германия, през 2007 г.