64 станаха жертвите на аварията в сибирската ВЕЦ
64 станаха жертвите на аварията в сибирската ВЕЦ / снимка: БГНЕС

Броят на загиналите в Саяно-Шушенската ВЕЦ достигна 64 души, съдбата на 11 други остава неизвестна, предаде ИТАР-ТАСС. "До момента са намерени телата на 64 загинали. Остава да открием още 11 души, за съжаление намираме само отделни части. Искаше ни се всички тела да бъдат разпознати и да не се прибягва до ДНК анализ", заяви министърът на гражданската отбрана Сергей Шойгу. При авария на 17 август машинното отделение на Саяно-Шушенската ВЕЦ в руската република Хакасия в Източен Сибир се напълни с вода, отнемайки живота на десетки работници.

Междувременно руската федерална прокуратура заяви, че няма никакви доказателства за саботаж в Саяно-Шушенската водноелектрическа централа. По-рано ислямистката групировка "Батальон на мъчениците" обяви в сайта kavkazcenter.com, че е взривила противотанкова граната в сибирската ВЕЦ - най-голямата в Русия и една от най-големите в света. Източник от Кремъл заяви, че няма да коментира "идиотските" твърдения на чеченски бунтовници за саботаж във ВЕЦ-а. Експертите по експлозиви на Федералната служба за сигурност не откриха следи от експлозиви на мястото на катастрофата", добави говорителят.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователно писмо до руския си колега Владимир Путин във връзка с жертвите след аварията в Саяно-Шушенската ВЕЦ, съобщи правителствената информационна служба. "Споделям скръбта и мъката на близките и роднините на пострадалите от аварията и моля да им предадете от мое име съчувствие. Вярвам, че властите и специалистите във Вашата страна ще преодолеят последствията от тази ужасна трагедия", пише в съболезнователния адрес.

Руският премиер Владимир Путин посети опустошената от индустриална злополука ВЕЦ и заяви, че за шест седмици на правителството трябва да бъде представен план за възстановяване на Саяно-Шушенската ВЕЦ.

Държавната компания РусГидро, която е собственик на Саяно-Шушенската водноелектрическа централа, трябва да плати обезщетения от 1 млн. рубли не само на семействата на загиналите, но и на близките на изчезналите при трагедията, подчерта Владимир Путин.