6 жертви на протестите в Афганистан срещу оскверняването на Корана
6 жертви на протестите в Афганистан срещу оскверняването на Корана / снимка: Reuters

Шест души станаха жертва на протестите в Афганистан срещу оскверняването на Корана в база на силите на НАТО. Талибаните призоваха афганистанските сили за сигурност да насочат оръжието си срещу чужденците, а президентът на САЩ Барак Обама се извини на афганистанския си колега Хамид Карзай за случилото се.

Двама демонстранти бяха убити пред база на силите на НАТО (ИСАФ) в източната провинция Нангархар, предаде Асошиейтед прес, като се позова на регионалните власти.

Натовски и афганистански войници са стреляли във въздуха, за да разпръснат стотиците протестиращи, събрали се пред базата. Мъж в афганистанска военна униформа откри стрелба по военни от ИСАФ и уби двама от тях. Губернаторът на Нангархар съобщи, че убитите са американци, предаде Франс прес.

Шест души загинаха при протести срещу оскверняването на Корана. Трима души бяха убити, а шестима - ранени, при демонстрация в южната провинция Урузган. Въоръжени мъже се смесили с участниците в протеста и открили стрелба по полицаи и административни сгради.

Един демонстрант бе убит, а четирима - ранени при щурм на полицейски участък в северната провинция Баглан, предава БТА. С тези жертви общият брой на убитите от началото на протестите в Афганистан срещу оскверняването на Корана достигна 15.

Президентът на САЩ Барак Обама се извини на афганистанския държавен глава за изгарянето на екземпляри на Корана в американската военновъздушна база Баграм, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на афганистанското президентство. "Искам да поднеса моите искрени съжаления за инцидентите, за които бе съобщено. Поднасям на Вас, както и на афганистанския народ, най-искрените си извинения", е написал Обама в писмо до Карзай. Президентът на САЩ настова, че става дума за "грешка", "извършена по невнимание".