5,3 по Рихтер разлюля Южна Италия
5,3 по Рихтер разлюля Южна Италия / Reuters, архив

Земетресение с магнитуд 5,3 по Рихтер беше регистрирано тази нощ в Южна Италия, съобщи ДПА, като се позова на агенция АНСА. Трусът е станал на границата между областите Калабрия и Базиликата.

Италианският Национален институт по геофизика и вулканология, чиито данни цитира ИТАР-ТАСС, уточнява, че епицентърът се е намирал на дълбочина 6,3 километра на границата между областите Калабрия и Базиликата.

Отменени са учебните занятия в училищата на редица селища от областта Калабрия, съобщиха местните власти.

Спасители от италианската гражданска защита започнаха проверки в зоната с цел да открият евентуални жертви и разрушения. За момента е съобщено само за незначителни щети от стихията в град Мормано - в сградата на местната болница са забелязани пукнатини. Пациентите и персоналът са евакуирани, посочва агенцията.

До момента не са сигнализирани жертви и разрушения. Местен жител на 84 години е починал от инфаркт. Засегнати са някои обществени и култови сгради , допълва БТА.

Според данни на Националния институт по геофизика и вулканология до обяд са регистрирани над 100 труса, най-силните от които са с магнитуд между 3,3 и 2,9. Земетресението е усетено във всички южни области на Италия, включително и на остров Сицилия.

Началникът на Департамента за гражданска защита към Министерския съвет на Италия Франко Габриели пристигна в района на природния резерват "Полино" в Южна Италия, където продължава сеизмичната активност след станалото през нощта земетресение.

"Никой не може да ни увери дали снощният трус представлява връхна точка в сеизмичната активност, която отдавна продължава в тази зона, поради което тя остава с висока степен на риск. Това трябва да се знае от всички и аз не мога да дам никакви уверения. Степента на готовност трябва да остане много висока," заяви Франко Габриели след заседанието на оперативния щаб за борба с бедствието в общината Мормано, в провинция Козенца на областта Калабрия.

Пострадалите населени места са намират в най-големия италиански природен резерват "Полино", който е разположен на територия на областите Калабрия и Базиликата. Граница между двете области е планинският масив Полино, който е дял от Южните Апенини. Районът се характеризира с разломи, които представляват плоскостни нарушения в целостта на земната кора, по която са се извършили значителни придвижвания. Сеизмичната активност продължава вече две години, а районът фигурира сред най-застрашените на земетръсната карта на Италия.

"Много важно е, че жителите на Полино бяха подготвени за явлението и това помогна на системата за гражданска защита да реагира ефикасно. Действията бяха максимално прозрачни и вече е публикувана в Интернет цялата документация, която си размениха Департаментът за гражданска защита, Националната комисия за прогнозиране и предотвратяване на мащабни рискови ситуации и засегнатите общини", подчерта Франко Габриели.

Тази част от неговото изявление е очевидна последица от завършилия преди четири дни съдебен процес в град Акуила, който през 2009 година пострада от земетресение, отнело много жертви. Съдът постанови шест години лишаване от свобода и пожизнено отнемане на правото да заемат публични длъжности на членовете на споменатата комисия за рискови ситуации, която бе учредена със закон през 1992 година и представлява връзката на гражданската защита с италианските научни среди. Седемте членове на комисията, между които и заместник-началникът на гражданската защита Бернардо Де Бернардинис, бяха признати за виновни в многократно непредумишлено убийство с утежняващи вината обстоятелства за това, че седмица преди земетресението в Акуила направиха успокояващи местното население изявления.

Присъдата е безпрецедентна в световната практика и полемиките не стихват далеч извън Италия, като някои сравниха поведението на съда в Акуила с това на инквизицията по времето на процеса срещу Галилео Галилей. Снощното земетресение в Южна Италия изглежда като зловещо предупреждение към всички, които не правят разлика между наука и гадателство.