Помощ в размер на 2,5 милиарда леи ще получат фирми от туризма и хотелско-ресторантьорския сектор в Румъния
Помощ в размер на 2,5 милиарда леи ще получат фирми от туризма и хотелско-ресторантьорския сектор в Румъния / iStock/Getty Images
Фирмите от туристическия и хотелиерско-ресторантьорския сектор в Румъния ще получат помощ от 2,5 милиарда леи (510 милиона евро), след като министърът на икономиката Клаудиу Нъсуй даде съгласието си за това финансиране, съобщи председателят на Организацията на хотелиерите и ресторантьорите в Румъния Даниел Миские, цитиран от сайта “Зиаре”.

"Най-важното нещо, което беше обсъдено, е отпускането на 20 процента от разликата в оборота за операторите от туристическата и хотелиерско-ресторантьорската индустрия. Получихме съгласието на министъра на икономиката за 2,5 милиарда леи, а следващата ни спирка е при финансовия министър, който трябва да отпусне още 1,5 милиарда леи, за да бъде допълнена тази сума", посочи Миские.

През декември 2020 г. правителството одобри схема за държавна помощ за фирмите от хотелиерско-ресторантьорския сектор, предвиждаща покриването на 20 процента от разликата в оборота им между 2019 г. и 2020 г. Миские заяви също, че на срещата с министъра на икономиката е била обсъдена и схема, чрез която държавата може да покрие 40 процента от брутната минимална заплата в този сектор.

На свой ред министърът на икономиката Клаудиу Нъсуй заяви, че не знае кога ще започнат плащанията, но отбеляза, че щом бюджетът и съответното законодателство влязат в сила, ще бъде определен календар за изплащането на тези помощи.

Източник: БТА