5000 фермери протестират в Прага
5000 фермери протестират в Прага / снимкa: БГНЕС

Около 5000 фермери от цялата страна и други държави от региона протестираха в чешката столица Прага срещу системата за субсидии на ЕС, която според тях ощетява новите членки на Съюза, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

 

Протестиращите възнамеряват да останат няколко часа в центъра на чешката столица, за да представят исканията си пред еврокомисаря по земеделие Мариан Фишер-Боел, която пристигна в Прага за участие в международна конференция. Сред протестиращите най-много бяха млекопроизводителите. Те призоваха за повишаване на изкупните цени на млякото, които според тях са много занижени, но също и за хармонизиране на условията за предоставяне на субсидии от 2010 г., а не от 2013 г., както предвиждат присъединителните договори, подписани преди влизането на техните страни в ЕС през 2004 г. "Еднакви условия за всички в рамките на ЕС!", "Ние сме нови, не сме незначителни!", "Фермерите се нуждаят от справедливи цени - 40 цента", пишеше на някои от плакатите.

 

Протестиращите развяваха чешки, германски, словашки, словенски, унгарски и литовски знамена. "Ние имаме една възможност да работим за това Лисабонският договор да не бъде ратифициран, докато не бъдат хармонизирани условията", заяви председателят на Чешката земеделска камара Ян Велеба и думите му бяха посрещнати с одобрителни възгласи от тълпата.