500 европейски града се ангажират да ограничат замърсяването на околната среда
500 европейски града се ангажират да ограничат замърсяването на околната среда / снимкa: БГНЕС

Кметовете на над 500 европейски града ще поемат утре ангажимент да ограничат градските емисии от въглероден диоксид с повече от 20 процента до 2020 г., надхвърляйки глобалната целева стойност, набелязана от Европейския съюз, предаде Франс прес.

Подписвайки "конвенция на кметовете", градоначалниците се ангажират да пестят енергия, да увеличат дела на възобновяемата енергия и да изострят чувствителността на съгражданите си към проблемите на климата, се казва в изявление на Европейската комисия.

Сред френските градове, участващи в инициативата, са Брест, Шамони, Мец, Каен и Шамбери. От Германия участва Мюнхен. Италия и Испания са сред най-силно представените страни. Великобритания приссътва в списъка само с  един град - шотландския Абърдийн.

Повече от половината от емисиите на газове с парников ефект се произвеждат в градовете. Около 80 процента от населението живеят и работят в градска среда, в която се потребява над от 80 на сто от енергията.

Набелязаната от ЕС за момента цел предвижда съкращаване на вредните емисии до 2020 г. с 20 процента спрямо 1990 г., пише БТА. Някои държави настояват за още по-драстично ограничаване - с 30 процента.

Кметовете ще подпишат в Европейския парламент декларация в присъствието на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и испанския премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро.