50 мигранти прескочиха граничната ограда на испанския анклав Мелиля

Граничната ограда на Мелиля
Граничната ограда на Мелиля / Gulliver/Getty Images
Властите в северноафриканския испански анклав Мелиля съобщиха, че около 200 мигранти са опитали да прескочат граничната ограда, отделяща анклава от Мароко, предаде АП.
 
Кабинетът на областния управител съобщи, че около 50 от мигрантите са успели да преодолеят заграждението около крайбрежния град, докато останалите 150 били отблъснати от испанската и мароканската гранична охрана. Областната управа добави, че един мигрант е със счупен крак, а шестима испански полицаи са ранени.

Мигрантите, които успели да стигнат на испанска земя, са отведени в център за задържане, където могат да подадат заявления за убежище, докато трае процедурата на властите по връщането им в родните им страни.

Испания защити решението си да върне незаконни мигранти в Африка


През май при друг опит 52 мигранти успяха да прескочат оградата на Мелиля. По данни на испанското министерство на вътрешните работи, между 1 януари и 15 юли 2397 мигранти са успели да достигнат Мелиля по суша. Това е с 2554 по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Испания се превърна в една от основните входни точки към Европа за мигрантите, отбелязва АП. Повечето рискуват живота си и прекосяват Средиземно море с малки лодки, неподходящи за плаване в открито море. Тази седмица министерството на вътрешните работи заяви, че от началото на годината в Испания незаконно са влезли 14 667 души при 19 997 за същия период на 2018 г.
 
БТА