5 загинаха при самолетна катастрофа в Хондурас
5 загинаха при самолетна катастрофа в Хондурас / netinfo

Най-малко петима души са загинали, а 65 са били ранени, когато пътнически самолет на централноамериканската авиокомпания ТАКА излезе от пистата при приземяване на летището в Тегусигалпа и се разби, съобщи хондураската преса.

Президентът на централноамериканската банка за икономическа интеграция никарагуанецът Хари Браутигам е сред жертвите на катастрофата. Самолетът Еърбъс А-320, който извършвал полети по линията Лос Анджелис-Ел Салвадор-Тегусигалпа излязъл от пистата и стигнал до булевард, който минава до летището, смазвайки две коли. Смята се, че причина за катастрофата е бил силният дъжд и вятър, предизвикани от преминаването на тропическата буря Алма. Няколко пътници са се оплакали от респираторни проблеми, дължащи се на пушека от възникналия след удара пожар. Той бързо е бил овладян от пристигналите противопожарни екипи. Спасителните екипи продължават да се опитват да достигнат до пилотите, които са блокирани в пилотската кабина, сочи местната преса.

Според представителя на авиокомпанията Армандо Фунес самолетът се е разделил на три. Той добави пред местни медии, че самолетът със 124 души на борда е напълно разбит. Хондураските медии не съобщават дали жертвите са от екипажа или пътниците на самолета, или от хората в квартала до летището, където самолетът се е разбил. Пострадалите са евакуирани и транспортирани в болници, се уточнява в съобщението. Сред тях е и бразилският посланик в Тегусигалпа Браян Майкъл Фрейзър Нийл.

Сред ранените има мексиканци, костариканци, никарагуанци и гватемалци, съобщават местните власти. Летището в Тегусигалпа е заобиколено от планини и се счита за едно от най-опасните в Централна Америка, според специалисти, уточнява БГНЕС.