/ ThinkStock/Getty Images
Американецът Майк Кимел, специализиран в улавянето на грамадни бирмански и мрежести питони в в областта Евърглейдс в щата Флорида, се срещна очи в очи с най-голямото влечуго в кариерата си, съобщи CNN. След свирепа схватка, в която бе ухапан от змията, Кимел се оказа достоен за прякора си „Каубоя на питони“. Той постигна поредната си победа, след което завлече огромния 5-метров женски екземпляр в лодката си, където го приспа.

Той очаква щатските власти официално да измерят питона, който, според него, е почти 70-килограмов. Досега най-големият питон, залавян във Флорида, е с дължина 6 м и 8 см.



„Горд съм, че надвих, и знаех, че ще получа чек с хубава сума“, коментира Кимел. „Но най-важното е, че такава голяма змия наистина може да докопа всичко, затова съм развълнуван, че премахнах този опасен хищник от екосистемата ни“.

Питоните, които са привнесени във Флорида от Азия, се приспособиха идеално в мочурищата във Флорида, и в момента се счита, че наброяват над 100 000 бройки.
Те нямат естествени съперници в природата и унищожават местната фауна със застрашителни темпове, като в менюто им влизат и алигатори.

Затова ловният сезон за питони във Флорида е непрекъснат, а смелчаците, които участват в неравната битка със змийската напаст, получават парични премии. За питон с дължина 1,20 м, се заплащат 50 долара, а за всеки 30 см отгоре, бонусът е по 25 долара.