петрол плаж
петрол плаж / iStock/Getty Images
Бразилия разположи 5 000 военослужещи по плажовете си на фона на ярост от бездействието на правителството към най-лошия разлив на нефт в историята на страната.

Екологичната катастрофа започна в началото на септември, когато големи количества петрол необяснимо заляха брега, пише Яху Нюз.

Самолет се разби на улица в Бразилия, има загинали (ВИДЕО)

Мистериозният разлив продължава и досега е засегнал повече от 1 000 мили (1 600 км) от брега на Бразилия, замърсявайки някои от най-живописните плажове на страната и унищожавайки местния морски живот.
 


Но общественият гняв нараства заради неспособността на бразилското правителство да спре прилива на нефт - или поне да установи източника му. В отговор местни служители прибягват до набиране на доброволци за помощ в мисията за почистване.

Видеозаписи на неефективните опити на доброволците да почистят разливите бяха посрещнати с подигравки в социалните медии. Онлайн потребители споделиха кадри на местни жители, оборудвани с гумени ръкавици и мрежи за риболов, борещи се с огромната екологична катастрофа и поставяйки въпрос защо правителството не е предложило координиран национален отговор.

Екшън в Бразилия: Полицията уби трима престъпници след зрелищен обир на летище


Тази седмица Хамилтън Мурао, вицепрезидентът на страната, обяви, че изпраща 5 000 войници на североизток, за да даде повече „повече видимост“ на отговора на правителството.
Мурао заяви, че правителството е отстранило 600 тона петрол, което е равностойно на почти 4 300 барела, като нарече катастрофата "безпрецедентна в света".

Но критиците твърдят, че правителството не е по-близо до определянето на източника на разлива.
 


Правителството на президента Жаир Болсонаро изложи няколко теории, сред които обвинения към Венецуела, догадки за престъпници или чужди кораби, но не е предложило никакви доказателства.

Болсонаро, който вече се сблъска с международната критика заради отговора си на големите пожари в Амазонка, предположи, че разливът е резултат от „криминална акция“ за саботаж на търг за петрол, провеждащ се през ноември, който се очаква да генерира 50 милиарда долара за Бразилия.
БГНЕС