Началникът на Генералния щаб на израелската армия Херци Халеви обеща отговор на безпрецедентната атака на Иран срещу Израел. Той заяви това в реч пред военнослужещи във военната база, засегната от иранските удари, предаде Франс прес.

"Израел ще отвърне на изстрелването на толкова много ракети, крилати ракети и дронове по територията на израелската държава", каза генерал Халеви по време на визита в базата "Неватим" в Южен Израел.

Байдън увери, че САЩ искат да избегнат ескалация в Близкия изток

Армията разпространи кратко видео, показващо не много дълбок кратер покрай стена в резултат на паднала иранска ракета във военната база.

Иран изстреля стотици ракети и дронове в нощта на събота срещу неделя по Израел в отговор на смъртоносното нападение срещу иранското консулство в Дамаск, приписвано на Израел. Почти всички ракети и дронове бяха прехванати от израелската противовъздушна отбрана с помощта на САЩ, но и на други съюзнически страни, като Франция, Великобритания, а също и Йордания и Саудитска Арабия, припомня Франс прес.

Операцията по прехващане на ракетите и дроновете беше наречена "Железен щит" и беше извършена в коалиция, каза Израел.

Същите тези страни със САЩ начело сега са обезпокоени от риска от регионална ескалация в случай на директен израелски отговор на иранска територия. Вашингтон вече даде да се разбере, че няма да участва в подобен отговор.

На този фон израелската армия заяви, че убитите Дамаск иранци са били "терористи, действали срещу Израел", предаде Франс прес.

Израел отново отваря училищата след нападението на Иран

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари каза, че те са били членове на силите Кудс. "Това бяха хора, участвали в терористични действия срещу държавата Израел", заяви Хагари на пресконференция.

Израелският военен кабинет е обмислил няколко възможни отговора на безпрецедентното нападение на Иран срещу страната, съобщават медиите, предаде ДПА.

Някои от вариантите са незначителни по характер, докато други са по-интензивни, съобщи израелската телевизия Канал 12 днес следобед, като заяви, че Израел търси отговор, който да е болезнен за Иран, без да предизвиква регионална война.

Ръководеният от премиера Бенямин Нетаняху кабинет заседава близо три часа, като оцени възможните отговори на безпрецедентните въздушни удари от страна на Иран срещу Израел, при които бяха използвани стотици безпилотни самолети, балистични и крилати ракети и които до голяма степен бяха отблъснати с подкрепата на други държави, съобщи телевизията.

Някои от вариантите могат да бъдат приложени незабавно, се казва в репортажа.

Кабинетът обсъди и факта, че Израел иска да координира мерките с най-важния си съюзник - САЩ.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Големанова/БТА