450 евро глаба за пушач във френски бар
450 евро глаба за пушач във френски бар / netinfo

Френското правителство ще разшири забраната за пушене върху баровете, кафенетата, ресторантите и дискотеките, а мярката влиза в сила от 2 януари 2008 г.

По думите на представител на министерството на здравеопазването пушачите ще получат 24-часова отсрочка, за да дойдат на себе си след посрещането на новата година. Законът, под чиито удари попадат и казината и хотелите, се въвежда като допълнение на действащата от февруари тази година частична забрана за пушене на обществени места.

От министерството на здравеопазването посочиха, че властите няма да следят твърде строго дали се спазва по-широката забрана и това е добрият жест на правителството спрямо любителите на тютюневия дим. Но само за 1 януари. От 2 януари пушач, нарушил забраната, може да бъде глобен с 450 евро, а собственикът на заведение, който си затваря очите за нарушаването на закона – с до 750 евро.

Пушенето на масите по тротоара и на открити тераси продължава да бъде разрешено. Днес от 60-милионното население на Франция пушачите са около 13,5 милиона.

През 2004 г. Ейре стана първата държава в Европа, в която бе въведена пълна забрана за тютюнопушене на обществени места, където работят хора, включително в кръчмите и ресторантите.