45-ма загинали при пожар в московска болница
45-ма загинали при пожар в московска болница / netinfo

При пожар, избухнал тази нощ в московска наркологична клиника, са загинали 45 души - 43 пациентки и две служителки на болницата, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки заместник-министъра по извънредните ситуации Александър Чуприян. 12 души са ранени, състоянието им е тежко.

Пожарът е започнал на втория етаж на осеметажната сграда в южната част на руската столица. Той е бил от четвърта степен на сложност по петстепенната скала на пожарникарите. Най-вероятно става дума за палеж.

Образувано е наказателно дело за нарушаване на правилата за пожарна безопасност - основното стълбище е било затворено, а второто е било много задимено. Освен това на прозорците има решетки, заключени с катинари. Персоналът на болницата не е успял да ги отключи.

Въпреки трудната ситуация пожарникарите са успели да изведат от болницата 214 души.

Загинали са толкова много хора, защото пожарникарите не са били повикани навреме, смятат от оперативния щаб за потушаване на пожара. Всички жертви са починали преди пристигането на пожарникарите. Смята се, че персоналът на болницата не е реагирал адекватно.

Пламъците са били обхванали относително неголяма площ от стотина квадратни метра, но сградата е била много задимена и много от жертвите са починали в съня си, отровени от дима. Други не са успели да се измъкнат сами.

Това е най-големият пожар, станал в руски лечебни заведения през последните седем години.