45 г. от началото на строежа на Берлинската стена
45 г. от началото на строежа на Берлинската стена / netinfo

Германия днес отбеляза 45-годишнината от деня, когато е започнал строежът на Берлинската стена. Германският вътрешен министър Волфганг Шойбле и кметът на Берлин Клаус Воверайт положиха венци на главния мемориал за Стената. Преди това се състоя възпоменателна служба в "Капелата на помирението" в някогашната ивица на смъртта.

По данни на Центъра за съвременни исторически изследвания в град Потсдам до Стената са били убити 125 души от 13 август 1961 г., когато комунистическата гранична охрана полага първата разделителна бодлива тел, предшественик на Стената, до падането на мрачния монумент през есента на 1989 г. Бившата Западна Германия протестираше срещу Стената и приветстваше като герои малцината, успели да я преминат или да избягат чрез тунели под нея.

"Капелата на помирението" е построена на мястото на църква, която била разрушена, за да се разчисти зона до Стената, където източногерманските пазачи можели да стрелят и без предупреждение.

Ронадл Пофала, генерален секретар на Християндемократическия съюз /ХДС/ на канцлера Ангела Меркел, каза, че Стената е разделила много германски семейства, но историята й показва, че в крайна сметка свободата е по-силна от репресиите.

Ръководството на Германската социалдемократическа партия /ГСДП/ на бившия канцлер Герхард Шрьодер посочи, че Стената не трябва да се забравя като каменен символ на силовата политика, дори когато следите на историята са изчезнали в по голямата си част.

Няколко сектора от масивната бетонна стена са оставени в Берлин като паметници на миналото.