42 са жертвите на наводненията на остров Мадейра
42 са жертвите на наводненията на остров Мадейра / снимкa: Reuters

Четиридесет и две са по-най нови данни жертвите на наводненията и свлачищата на португалския остров Мадейра, а ранените са над 120, предаде Асошиейтед прес.

Спасителите продължават да търсят оцелели и загинали изпод купищата кал, камъни и различни отломки. Властите насочват жителите на острова, търсещи близките си, към международното летище, където е направена временна морга.

Говорител на социалните служби каза, че не всички тела са идентифицирани. На пострадалите е осигурена консултация с психиатри, психолози и специалисти от социалните служби. Неизвестен остава броят на изчезналите. Според властите броят на жертвите ще продължи да расте.

В Португалия е обявен тридневен траур за жертвите на бедствието. На извънредно съвещание тази сутрин португалското правителство ще обсъди допълнителни мерки в помощ на пострадалия островен район, посочва ИТАР-ТАСС.

Вчера с военнотранспортен самолет "Херкулес С-130" на острова пристигна екип лекари, спасители и водолази, които се присъединиха към местните пожарникари и военни, пише БТА. На път към Мадейра е и фрегатата "Корте реал" с голяма група специалисти и оборудване за ликвидиране на последствията от катастрофи.

Роденият на о. Мадейра португалски нападател от "Реал Мадрид" Кристиано Роналдо посвети на жертвите на наводнението гола си, отбелязан в началото на снощния мач с "Виляреал".