40 убити и десетки ранени при атентати близо до Кербала
40 убити и десетки ранени при атентати близо до Кербала / Reuters

Най-малко 40 души бяха убити тази вечер, а 68 - ранени, при двоен атентат близо до свещения за шиитите иракски град Кербала, южно от Багдад, предаде ДПА, като се позова на очевидци и лекари.

Повечето от жертвите са шиитски поклонници. Двойният атентат бил извършен на пътя между Кербала и Наджаф - друг свещен за последователите на този клон на исляма иракски град.

При първото нападение, атентатор самоубиец се самовзривил и убил 18 души. Броени минути по-късно, кола бомба експлодирала на около 300 метра от мястото на първата атака и причинила смъртта на 22 човека. Двете нападения били извършени на приблизително 4 километра от центъра на Кербала, съобщава БТА.

Мишена на бомбеното нападение били шиитски поклонници, които отивали в града, на 80 километра югозападно от Багдад, във връзка с навършващата се по-късно тази седмица годишнина от рождението на имам Мехди, за която са очаквани неколкостотин хиляди души. С охраната на големия шиитски празник са натоварени около 30 хиляди представители на силите за сигурност.