40% от раковите заболявания са предотвратими
40% от раковите заболявания са предотвратими / снимка: Sofia Photo Agency

Всяка година 40% от общо 12 милиона души по света, диагностицирани с рак, може да избегнат болестта, като се предпазват срещу инфекции и променят начина си на живот, съобщава Ройтерс.

Доклад на базирания в Женева Международен съюз за борба с рака хвърля светлина върху девет инфекции, които може да доведат до появата на рак и призовава здравните власти да представят важността на ваксините и начина на живот като част от борбата с заболяването. "Ако беше получена информация, че някой е открил лекарство за 40% от раково болните по света, съвсем оправдано човечеството щеше да ликува", заяви президентът на съюза Дейвид Хил в телефонно интервю. "Факт е обаче, че засега ние разполагаме със знанието, за да предотвратим 40% от случаите на рак. Трагедията е, че не използваме това знание", допълни той.

Ракът има водеща роля за гибелта на хората по цял свят, а общият брой на жертвите му в глобален мащаб продължава да се увеличава според Световната здравна организация (СЗО), допълва БГНЕС. Броят на смъртните случаи, вследствие на заболяване с рак, се очаква да нарасне с 45% от 2007 до 2030 г., от 7,9 до 11,5 милиона смъртни случаи, което отчасти се дължи на разрастващото се и стареещо население на света.