40 години затвор за изнасилване на филипинка
40 години затвор за изнасилване на филипинка / netinfo

Американски морски пехотинец беше признат за виновен за изнасилването на 22-годишна филипинка и беше осъден на 40 години затвор, предадоха световните агенции. Трима други американски морски пехотинци бяха оневинени.

Двадесет и три годишната филипинка, известна с псевдонима Никол, обвини 21-годишния ефрейтор Даниъл Смит, че я изнасилил на 1 ноември 2005 г. в бившата американска база Събис бей във Филипините, докато тя е била пияна. Другите трима американски морски пехотинци, според твърденията на Никол, насърчавали и приветствали действията на Смит.

Самият Смит каза в съда, че филипинката сама се е съгласила на сексуалния акт.

В присъдата, прочетена в съда в Манила, се казва, че филипинката е била толкова пияна, че не е била в състояние да се съгласи на сексуалния акт с американския войник. Той се възползвал от състоянието й, отнесъл я в микробус и я изнасилил там.

Прочетената в съда присъда беше приветствана от аплодисментите на хората в съдебната зала. Изнасилената филипинка, която също беше в съда, се разплака. Пред сградата на съда множество скандираше "Справедливост за Никол".

Не е известно дали американският морски пехотинец ще излежава присъдата си във филипински затвор или в САЩ. Ефрейтор Смит е първият осъден във Филипините американски войник, откакто филипинският Сенат нареди закриването на американските военни бази на островната държава в началото на 90-те години на миналия век, отбелязва Асошиейтед прес.