40 години затвор за бракониерски лов на носорози
40 години затвор за бракониерски лов на носорози / снимка: sxc.hu

Южноафрикански съд постанови рекордно наказание от 40 години затвор на тайландец, разработил измамническа схема за търговия с рога на убити носорози, предаде Ройтерс.

Мъжът се възползвал от факта, че в Южна Африка е законно чужденци да ходят на лов за носорози и да изнасят рогата извън страната като лични трофеи.

Той плащал по 800 долара на тайландски проститутки, за да ходят във ферми за дивеч, да пострелят с малокалибрени оръжия и после да позират до носорози, убити от някой друг.

Според съда обвиняемият се сдобил чрез измама с разрешителни за лов на 26 носорози и изнесъл за Азия рогата на голяма част от убитите животни с цел да извлече лична финансова изгода.

Министерството на околната среда заяви, че това е била най-голямата присъда за бракониерски лов на носорози, издавана досега. Тя дори е била по-сурова от минималното наказание за предумишлено убийство, посочва БТА.

В Южна Африка живеят почти всички африкански носорози. Властите се борят с бракониерите, които изнасят незаконно рога за Китай, Тайланд, Виетнам и други държави, където те са високо ценени като лечебно средство и струват по около 65 000 долара за килограм.