39 души загинаха при автобусна катастрофа в Италия
39 души загинаха при автобусна катастрофа в Италия / снимка: БГНЕС

При автобусна катастрофа на магистрала в Южна Италия загинаха 39 пътници, 10 са ранени, включително и деца. 36 души са загинали на място, а трима са починали в болница.

Пътниците - католически поклонници - се връщали от съседния град Телесе Терме, популярен с горещите си серни извори и известно място за риболов. Преди мястото на трагедията имало сигнализация, предупреждаваща водачите за участък с тапи и колони от автомобили, посочва БТА.

Според първоначалните следствени заключения, автобусът е застигнал с прекалено висока скорост образувало се задръстване, при което водачът не успял да спре и след като автобусът блъснал няколко коли, паднал от виадукт с височина 30 метра. Според агенция АНСА е възможно спирачната система да е била повредена.

По данни на АНСА повечето от пътниците са от района на Кампания, след тях имало и няколко деца. По-рано италианската информационна агенция съобщи, като се позова на думите на собствения си фотограф Чезаре Абате: "Сцената е трагична ... десетки трупове, покрити с бели чаршафи, са подредени край пътя".

Шофьорът на автобуса също е сред загиналите.

39 души загинаха при автобусна катастрофа в Италия
netinfo

Италианският премиер Енрико Лета, който е на посещение в Атина, нарече "много скръбен момент за Италия" автобусната катастрофа, взела снощи 39 жертви на магистрала край Неапол. Преди изказването си на конференция за Европа и кризата, италианският министър-председател почете с минута мълчание паметта на жертвите, посочва АФП.

Министърът на инфраструктурата Маурицио Лупи заяви, че е прекалено рано да се каже какви са причините за катастрофата, но вероятно не става дума за технически проблеми. Автобусът е преминал технически преглед през март.