/ ThinkStock/Getty Images
Домашно направен алкохол е убил най-малко 37 души в източния индийски щат Бихар, където алкохолът е забранен, съобщиха официални лица. По непотвърдени съобщения броят на жертвите е над 60.

Продажбата и консумацията на алкохол е забранена в няколко части на Индия, което води до процъфтяващ черен пазар за силен алкохол, понякога примесена с етанол, който убива стотици всяка година.

Семействата на жертвите от последната трагедия казаха, че хора от няколко села са пили домашно направен алкохол, известен като "Mahua" или "Desi Daru" на сватба и на други събития. Тогава мнозина са се оплакали от болки в стомаха, загуба на зрение и повръщане. До четвъртък над 20 души са били мъртви, а в събота около дузина са били настанени в болница в критично състояние.

„Над 30 души загубиха живота си през последните 48 часа“, каза полицейски служител пред AFP, като уточни, че досега са загинали 37 души. Той не успя да потвърди съобщенията на местните медии, че 62 души са загинали.

Полицията задържа над 100 души във връзка с незаконно производство и продажба на алкохол през последните три дни, иззети са и 600 литра алкохол. Местните власти твърдят, че използват дронове, хеликоптери и моторни лодки за справяне с черния пазар, но последният инцидент е само поредица от подобни смъртоносни случаи.
БГНЕС