37-годишен социолог и военен експерт замества Груевски
37-годишен социолог и военен експерт замества Груевски / Guliver/Getty Images

Генералният секретар на управляващата партия в Република Македония ВМРО-ДПМНЕ Емил Димитриев ще изпълнява длъжността на служебен премиер до провеждането на предсрочните парламентарни избори на 24 април.

Решението бе взето вчера след обяд от ръководството на партията, предаде репортер на БГНЕС. След заседанието лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и премиер на страната Никола Груевски обяви в специално обръщение към нацията, че днес ще изпрати писмо с оставката си до председателя на парламента Трайко Веляновски.

Никола Груевски подава оставка

Оставката ще влезе в сила веднага, само ако бъдат насрочени избори за 24 април. В противен случай тя ще стане ефективна сто дни преди датата на изборите, съгласно споразумението от месец юни, което бе постигнато между четиримата политически лидери в западната ни съседка - Никола Груевски /ВМРО-ДПМНЕ/, Зоран Заев /СДСМ/, Али Ахмети /ДСИ/ и Мендух Тачи /ДПА/.

Димитриев е роден през 1979 г. в Пробищип, в източната част на Македония. Завършил е социология във Философския факултет в Скопие. По-късно е следвал във Военната академия за запасни офицери. През 2011 г. за първи път бе избран за депутат, а от 2008 г. бе зам.министър на отбраната. От юли 2013 г. е генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ. Говори английски.

От ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че на заседанието на Централния комитет на партията е взето единодушно решение техният кандидат за премиер в предстоящата предизборна кампания да бъде Никола Груевски, който заема този пост от 2006 г.

Източник: БГНЕС