35 години от смъртта на диктатора Тито
35 години от смъртта на диктатора Тито / БГНЕС

На днешния ден преди 35 години почина югославският диктатор Тито, който се нарежда сред най-големите главорези в историята на човечеството. С над 570 000 жертви (по официални данни), сред които десетки хиляди невинни българи, избити само защото смеят да се заявят като такива, той се нарежда на 13-то място сред най-големите убийци в историята.

Най-големите масови убийци на XX век

Комунистическият диктатор управляваше с желязна хватка бивша Югославия, която надживя създателя си с малко над 10 години и се разпадна в огъня на кървави етнически конфликти. Войните в Словения, Хърватия, Босна и Косово /от 1991 до 1999 г./ доказаха колко нестабилно е било неговото дело, започнало по време на Втората световна война.

Тито и неговата камарила хвърлиха стотици хиляди българи, хървати, черногорци в концлагери, най-прочутият от които бе "Голи оток". По време на неговото еднолично управление /1944 - 1980/ (приживе той беше избран за пожизнен президент на Югославия) бе създадена Македония, а българите, които не желаеха да са наричат македонци, бяха подложени на преследвания, мъчения и убийства.

Благодарение на Студената война Тито успя да намери ниша за изява на международната сцена. Той е един от създателите на т.нар. Движение на необвързаните страни, в което членуваха много държави с диктаторски режими. Особено близки бяха отношенията на Тито с човекоядеца Иди Амин.

Източник: БГНЕС