30 000 кюрди се събраха на демонстрация в Кьолн
30 000 кюрди се събраха на демонстрация в Кьолн / БГНЕС

Близо 30 000 кюрди, включително мнозина, носещи знамена с образа на намиращия се в турски затвор лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан, се събраха днес на демонстрация в германския град Кьолн, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Организаторите казаха, че демонстрацията е замислена отчасти като протест срещу военната намеса на Турция в Северна Сирия и диктаторското според тях поведение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

15 турски войници загинаха при сблъсъци с кюрдски партизани

Демонстрантите настояха за освобождаване на Йоджалан, който излежава доживотна присъда от 1999 г., и протестираха срещу политиката на Ердоган.

30 000 кюрди се събраха на демонстрация в Кьолн
netinfo

Организаторите заявиха, че демонстрацията е насочена също против нападенията на Турция срещу кюрдски бойци в Сирия и срещу широкообхватната чистка, предприета от Анкара в армията и администрацията след неуспешния опит за преврат през юли.

Кьолнската полиция разположи над 1000 служители на реда, за да предотврати проблеми. Полицейският началник Юрген Матис заяви, че изображенията на Йоджалан са позволени, но на демонстрантите няма да бъде разрешено да показват символи на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК).

САЩ: Сблъсъците между турци и кюрди в Сирия са неприемливи

Преди месец близо 40 000 души се събраха на същото място, за да осъдят опита за военен преврат в Турция и да покажат подкрепа към Ердоган.

Източник: БТА