/ БГНЕС

Претоварена лодка, превозваща десетки пътници, предимно деца на възраст от 8 до 15 години, се преобърна късно във вторник в северозападния щат Кано в Нигерия, съобщи говорител на спасителната служба.

"Извадихме 29 тела... и спасихме седем пътници. Търсенето на останалите 13 тела продължава", каза Самину Абдулахи - говорител на противопожарната служба на щата Кано, пред АФП.

Абдулахи каза, че лодката е „предназначена да превозва 12 възрастни, но шкиперът е събрал толкова много деца на борда“. Трагичните инциденти с лодки са често срещани по водните пътища на Нигерия, най-вече поради пренаселеност, лошо време и липса на поддръжка.

Децата от село Бадау в щата Кано са били на път за религиозна церемония в Багвай - град от другата страна на реката. Миналия месец седем момичета на възраст между 10 и 12 години се удавиха в съседния щат Джигава, след като лодката им се преобърна.

През юни 13 души загинаха в щата Сокото, когато се преобърна лодка, превозваща гости на сватба.

Един от най-тежките регистрирани инциденти беше през май, когато над 150 души изчезнаха, след като дървената им лодка се счупи и потъна по река Нигер. Националният орган по вътрешните водни пътища забрани нощното плаване в района, но ограниченията често биват нарушавани.

БГНЕС