27 души загинаха при експлозия в турския град Суруч в близост до границата със Сирия. Това се казва в изявление на вътрешното министерство на страната. Правителствен източник твърди, че жертвите са 28. Според властите става дума за „терористично нападение", което вероятно е дело на Ислямска държава.

"Турските власти имат сериозна причина да вярват, че тази терористична атака е извършена от "Ислямска държава", каза правителствен служител пред АФП.

Турският в. "Хюриет" от своя страна съобщава за разпространението на теории, че атаката е дело на 18-годишно момиче атентатор, която е член на групировката.

По време на нападението в културния център е имало около 300 членове на Федерацията на асоциациите на социалистическата младеж (SGDF), които са били отседнали там като част от лятна експедиция в помощ на пострадалия град Кобане, който се намира от другата страна на границата със Сирия, съобщава турският вестник "Хюриет". Според изданието са се появили спекулации, че взривът е дело на атентатор самоубиец от групировката "Ислямска държава". Според свидетели, цитирани от АФП, след взрива на мястото е избухнал и пожар.

Културният център се управлява от община Суруч под контрола на прокюрдската Народна демократична партия (НДП) и често приютява журналисти и доброволци, които работят с бежанци от Кобане. В града се намира и един от най-големите бежански лагери за сирийски граждани, в който живеят около 35 000 души.

През юни кюрдски сили за сигурност изтласкаха бойците на "Ислямска държава" извън Кобане като вече имат пълен контрол над града.

Суруч се намира от другата страна на границата със Сирия, срещу град Кобане, който стана поле на ожесточени сражения между групировката "Ислямска държава" и сирийски сили за сигурност.

Източник: БГНЕС