25 ранени полицаи при сблъсъци в парижко предградие
25 ранени полицаи при сблъсъци в парижко предградие / netinfo

Двайсет и пет полицаи и един пожарникар бяха ранени в парижко предградие снощи при ожесточените сблъсъци, предизвикани от смъртта на двама младежи, чийто мотопед бил ударен от полицейска кола, предаде Франс прес.

Двама от пострадалите полицаи са в тежко състояние. Арестувани са деветима души. При продължилите шест часа размирици в предградието Вилие льо Бел, на двайсетина километра северно от френската столица, били опожарени няколко сгради, включително един ресторант за бързо хранене "Макдоналдс", най-малко трийсет автомобила, два гаража и магазини. Нанесени са щети на два полицейски поста и на местната гара, въпреки че тя била затворена от съображения за сигурност.

Полицията твърди, че двамата младежи отнели на кръстовище предимството на полицейска кола, която се движела със съобразена скорост. Според някои очевидци виновни за катастрофата били служителите на реда. Очевидците потвърдиха също така тезата на полицаите, че двете момчета - на 15 и 16 години, били без каски.

Комисар от полицията, който пристигнал на място малко след катастрофата, бил пребит от бой. Служители на реда твърдят, че хулигани не са се поколебали да използват срещу тях огнестрелно оръжие.

Прокуратурата е започнала разследване срещу полицията за непредумишлено убийство и за неоказване на помощ на хора в опасност.

Размириците избухнаха две години след вълната от продължило три седмици насилие в бедните предградия на много френски градове с преобладаващо население от арабски и африкански произход, отбелязва Франс прес. Сблъсъците бяха предизвикани от смъртта на двама младежи, скрили се в трафопост от полицаи. Равносметката бе стотици ранени и над 10 хиляди опожарени автомобила и 300 сгради, включително училища и детски градини.

Няколко рискови квартала станаха неотдавна арена на спорадични сблъсъци.

Предвидено е правителството да обяви в началото на следваща година "план Маршал" за предградията, посочва Франс прес. Агенцията припомня, че няколко публикувани наскоро доклада стигнаха до извода, че политиките за преодоляване на изоставането на бедните квартали са дали противоречиви резултати и даже са се провалили.