24-годишна белгийка получи разрешение за евтаназия заради нелечима депресия
24-годишна белгийка получи разрешение за евтаназия заради нелечима депресия / sxc.hu

Тя се казва Лаура и е на 24 години. Ще умре това лято, въпреки че е напълно здрава физически. Лаура обаче страда от дълбока депресия и получи разрешение за евтаназия, пише италианският в. "Стампа".

На пръв поглед Лаура е млада жена като всички други. Тя има приятели, харесва театъра и фотографията, както и кафето. Описвана е като свободна, уравновесена и сигурна в себе си. Но все пак иска да сложи край на живота си, защото от дете е жертва на онова, което тя самата описва като нетърпимо психическо страдание.

Пред журналист от фламандското издание "Морген" Лаура, която живее във Фландрия, признава, че като малка всеки път, когато отивала с приятели да играе, тя се питала какво търси на този свят и си казвала, че не иска да живее. Няколко пъти Лаура се опитвала да се самоубие.

Моят живот е всекидневна война. От деня, в който дойдох на света е така. Някои дни ми се струват безкрайни, тежи ми всяка секунда. За мен 24 години са равносилни на цяла вечност, разказва младата жена.

Лаура споделя, че е опитвала да се лекува, доброволно е постъпвала в специализиран център, но е загубила всякаква надежда и е поискала разрешение да умре. В Белгия, която е една от първите европейски страни, разрешили евтаназията през 2002 г., Лаура задействала всички процедури, за да получи разрешение. Тя се консултирала с трима различни лекари, както налагат процедурите.

След като е получила разрешението, Лаура сега подготвя своето погребение. Тя уверява, че се чувства освободена от огромна тежест и че семейството й я разбирало и смятало, че това е най-добрият изход за нея.

Знам, че евтаназията е жестоко решение, всеки ден се питам дали я искам наистина. Но всеки ден отговорът е "да". Смъртта е неизбежна, но поне ще е достойна, посочва Лаура. Тези признания на младата жена пред фламандското издание предизвикаха истинска буря в Белгия. Реакции има и в международен план. Има хора, които искат да спрат евтаназията на Лаура, а други направо се питат дали е законно.

Белгия разрешава на пациенти да поискат евтаназия в случай на нелечими и сериозни заболявания, предизвикващи постоянно, нетърпимо и силно физическо и/или психическо страдание. Според тримата лекари, които са прегледали Лаура, тя
отговаря напълно на тези критерии.

Според професор Вим Дистелманс от Белгийската федерална комисия за контрол на евтаназията около 50 души годишно прибягват до евтаназия поради психически причини, което е 3 процента от всички прибягващи до евтаназия хора в страната.

В случая с Лаура опитахме всичко, казва Жаклин Ереман, адвокат и председател на белгийската Асоциация за правото на достойна смърт.

Мнозина се надяват обаче, че не всичко е приключило с Лаура и тя изведнъж ще се почувства по-добре, ще започне отново да вярва в приятелите си, в театъра и фотографията и ще даде нов шанс на живота, пише "Стампа".

Източник: БТА