22% от европейците са стресирани на работното място
22% от европейците са стресирани на работното място / netinfo
Стресът е на второ място сред най-докладваните здравословни проблеми, свързани с труда, и засяга 22% от работещите в Европейския съюз (към 2005 г.), показва европейско проучване.

Проучвания на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа показват, че между 50% и 60% от всички изгубени работни дни са свързани с него. През 2002 г. годишната икономическа стойност на свързания с труда стрес в ЕС е изчислена на 20 000 милиона евро, съобщава БГНЕС.

Над 40% от служителите в ЕС, които са работили много часове, заявяват, че не са доволни от баланса между трудовия и личния живот. Свързаният с труда стрес е едно от най-големите предизвикателства за безопасността и здравето при работа в Европа, а броят на хората, които страдат от свързани със стреса състояния, причинени или влошени от работата им, се очаква да нарасне.

Новият доклад на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа показва, че основните психо-социални рискове са свързани с новите форми на трудови договори, несигурността на работното място, интензификацията на трудовия процес, високите емоционални изисквания, насилието на работното място и недобрия баланс между трудовия и личния живот.

Според Юка Такала, директор на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа, трудовият живот в Европа се изменя с висока скорост, а несигурността на работното място, многобройните задачи и интензивността на работата могат да доведат до стрес, свързан с труда, и да застрашат здравето на трудещите се. За да се създават качествени работни места и с цел да се запази доброто състояние на работниците, е необходимо да се извършва постоянно наблюдение и подобряване на психо-социалната среда при работа, допълва Юка Такала.