21.12.2012 - Настъпи новата епоха на маите
21.12.2012 - Настъпи новата епоха на маите / снимки: Reuters
21.12.2012 - Настъпи новата епоха на маите
59963
21.12.2012 - Настъпи новата епоха на маите
  • 21.12.2012 - Настъпи новата епоха на маите

Днес е първият ден от Новата ера, според древния календар на маите. Далеч от слуховете, които през последната година все по-усилено предсказваха края на света, учени от всички сфери като историци, археолози и козмолози обясняват, че в древните писания, никъде не се споменава „край” на каквото и да било, а на места дори се споменават събития, които предстоят да се случат след днешната разделна дата.

Учените в щатската космическа агенция НАСА са толкова уверени в липсата на опасност, че преди повече от седмица качиха на сайта си видеоклип, предназначен да се гледа на 22 декември, със заглавие, написано в минало време, което гласи - „Защо краят на света не дойде вчера”. След критики от суеверни интернет потребители, които се оплашиха, че с това заглавие НАСА „дърпа дявола за опашката”, от агенцията решиха да качат нов клип http://www.youtube.com/watch?v=QY_Gc1bF8ds, в който обясняват, без да се ползват на спорни граматически времена, как пагубните предсказания не са нищо повече от една голяма измама от страна на хора с най-разнообразни цели.


Астрофизикът Дейвид Морисън, един от най-уважаваните учени в НАСА, обяснява, че хората няма от какво да се притесняват и, че края на света не предстои. В 4-минутния видеоклип той споменава различните притеснения, които се споменават в контекста на „края” на календара на маите, и ги опровергава едно по едно. Самият факт, че НАСА качва вече втори клип по тази тема, при това воден от толкова уважаван учен, показва колко сериозно се отнася агенцията към обществените притеснения, отбелязва британският вестник Дейли Мейл.

Сред най-коментираните притеснения е това за предполагаемата планета Нибиру, която, според вярващите в нея, обикаля слънцето по особен начин. Според тезата, Нибиру е трябвало да се сблъска със земята днес. Този страх е толкова голям в някои среди, че в интернет дори има клипове, в които хора, наблюдаващи бледия силует на луната, който се вижда през деня, си мислят, че това всъщност е планетата Нибиру.

Идеята за тази планета се дължи на особено тълкуване на древната вавилонска козмология. Ако имаше подобна планета или дори някой много по-малък обект, обяснява доктор Морисън, той от месеци щеше да е най-ярката звезда в нощното небе и щеше да има силно влияние върху земното притегляне и начинът, по който земята обикаля слънцето. Има подобни притеснения, които гласят, че някоя комета, астероид или дори т.нар. „Планета Х” ще се удари в земята. Идеята за тази планета обаче реално изчезна преди години, когато все по-мощни телескопи успяха да покажат, че в слънчевата система няма неоткрити масивни планети. В същото време, обаче, в далечините бяха намерени буквално хиляди нови обекти, някои от които се оказаха големи колкото планетата Плутон. По тази причина, статута на самия Плутон беше понижен, и от 2006 г., той вече официално не се счита за „планета”.

Според друга теория полюсите ще си разменят местата. Въпреки че геолозите са доказали, че магнитните полюси са били разменени преди хиляди години, д-р Морисън обяснява, че е абсолютно невъзможно подобно нещо да се случи за един ден. Преобладаващата теория за това как полюсите се разменят е свързана с теченията в магмата и въртенето на земното ядро. Според тази теория, земните магнитни полета се произвеждат по време на огромните по мащаба си течения, които се развиват с бавни темпове хиляди километри под земната повърхност.

Настоящите страхове за „края на света” идват от древната култура на маите - това, което не е ясно, обаче, е защо именно този календар е придобил такава значимост сред суеверните хора в модерното общество. Суеверията до голяма степен помагат на мексиканската икономика, и бизнесите в Мексико не се оплакват - напротив (като се оставят на страна сатиричните календари за 2012-а, които се продават в Мексико и които завършват не на 31, а на 21 декември), туризма в тази държава е 13% от икономиката. В Мексико се очакват повече от 50 милиона туристи през 2012-а, или двойно спрямо броя им от 2010-а. В този регион има повече от 200 археологически обекта, сред които майски градове и пирамиди, които са открити за посетители. Твърди се, че общият брой на археологическите обектите в Мексико е 200 000.

21122012  Настъпи новата епоха на маите
netinfo

Маите са древен народ, който живее около Юкатанския полуостров в Централна Америка - т.е. в Южно Мексико, Гватемала и околните държави. Маите са имали изключително развита писменост и астрономия много преди пристигането на европейците през 15-и век. Те имат няколко календара, които си взаимодействат и настоящото предсказание за „края на епохата” се базира на техния календар за „Дълго броене” (Long Count). Това броене е разделено на 13 периода от по 394 години, наречени „бактуни”. 13-те бактуна отнемат общо 5125 години. Значението на днешния ден в майския календар е сравнимо с настъпването на новото хилядолетие в григорианския. (Според майските писания, първият ден на новата ера се изписва „13.0.0.0.0”, а последният ден на миналата - „12.19.19.17.19”.)

Маите, които до ден днешен живеят в южно Мексико и Гватемала и наброяват около 7 милиона души, днес празнуваха настъпването на новата ера по време на изгрева.

„За нас това е едно много важно празненство, при което ние се сплотяваме и размишляваме върху важните неща в живота, в нашата съдба. Това го правим особено с цел да решим как да възстановим нашата културна идентичност. Всеки един народ трябва да може да се идентифицира съобразно ценностите на неговите предшественици”, споделят те.

Самата дата - 21 декември, също не е случайна, а е от астрономическо значение.Тя е началото на астрономическата зима и е известна като „зимното слънцестоене” - т.е., денят, в който слънцето е най-ниско в небето, и следователно 21 декември е най-краткият ден в годината. Днес слънцето огря България за едва 9.02 ч., като от утре денят започва да расте. Именно затова много култури по света считат 21 декември за Нова година.

21122012  Настъпи новата епоха на маите
netinfo