2009 ще е година на творчество и иновации
2009 ще е година на творчество и иновации / DarikNews

Новата 2009-а година ще бъде посветена на творчеството и иновациите, съобщи сайтът на Европейската комисия. Всяка година ЕС избира тема за кампания, за да привлече вниманието към конкретен проблем.

През 2009-а ще има стотици конференции, проекти и изложби, целящи да повишат осведомеността за нуждата от творчески решения на днешните предизвикателства. Иновациите са много важна част както от пакета на Комисията за изменение на климата, така и от нейния план за съживяване на икономиката на ЕС, която в момента преживява най-тежкия спад от десетилетия.

Въпреки че годината на творчеството и иновациите официално започва на 7 януари с конференция и галавечеря в Прага, една проява вече се състоя - концерт, изпълнен на направени от пресни зеленчуци инструменти. По-късно през годината Брюксел ще бъде домакин на серия дебати за това как да бъдат насърчавани дръзки нови идеи и как обществото да извлече по-голяма полза от тях.

Тъй като ЕС се стреми към основана на знанието икономика, той трябва да развие потенциала си за творчество, посочват от Комисията. По-специално, европейците трябва да се научат да приемат промените и да бъдат възприемчиви към различни стратегии.

Учителите играят много важна и трудна роля. Според комисаря по образование Ян Фигел, те все повече ще трябва да балансират между изискванията на традиционното образование и необходимостта от даване на младите хора на „меки“ умения като инициативност.