2008-ма – още една година на метеорологични катаклизми
2008-ма – още една година на метеорологични катаклизми / снимка: БГНЕС

Тази година беше белязана от климатични катаклизми по цялата планета и топене на ледовете в Северния ледовит океан, отбеляза Световната метеорологична организация, цитирана от ДПА и БТА.

Общият обем лед през сезона на топенето е най-ниския от 1979 г., когато започват да се правят измервания със сателити. На другия полюс, над Антарктида, озоновата дупка се е разширила в сравнение с 2007 г. Според експерти въглеродният диоксид и другите парникови газове са оказали решаващо въздействие за глобалното повишаване на температурата. СМО подчертава, че тенденцията към затопляне се запазва.

Средната годишна температура за 2008 г. е малко по-ниска от тази за миналата година, но по-висока от периода 1961 - 1990 г. 2008 г. се подрежда на десето място в класацията на най-топлите години. По-подробна информация от СМО се очаква през март.

През 2008 г. температурите в Европа са били над средните, особено през доста меката зима. Въпреки това за Евразия това беше една от най-студените години. Стотици хора умряха от студ в Афганистан и Китай.

Циклонът Наргис, който удари Мианма през май и уби най-малко 78 000 души беше най-лошият за 2008 г. и най-опустошителният в Азия от 1991 г.

Други климатични бедствия, които сполетяха света, бяха силните мусони в Южна Азия, най-тежките наводнения в Африка южно от Сахара и обилните валежи в Южна Европа, които предизвикаха наводнения, най-значителни във Франция.

Южна Бразилия също стана жертва на най-тежките наводнения в историята си. Въпреки това южните части на Латинска Америка, както и някои райони на Канада, преживяха продължителна суша.

В Северна Америка падна изключително голямо количество сняг, а сезонът на ураганите беше опустошителен - рекордни шест последователни тропически циклона достигнаха бреговете на САЩ, а Куба и Хаити пострадаха силно от бурите.