2000 студенти на протест в Лондон срещу увеличаването на студентските такси
2000 студенти на протест в Лондон срещу увеличаването на студентските такси / Reuters

Над 2000 студенти участват в поход в Лондон, за да протестират срещу съкращенията на средствата за образованието и голямото увеличение на студентските такси, предаде Асошиейтед прес. Около 4000 полицаи охраняват протеста.

Протестиращите поеха от сградата на Лондонския университет към лондонското Сити. На площад Трафалгар група протестиращи разпъна 20 палатки точно в подножието на Колоната на Нелсън по примера на протестните лагери, издигнати отвъд океана от участниците в протестите "Окупирай Уолстрийт". Създателите на новия палатков лагер в Лондон обявиха, че подкрепят протестиращите от движението "Окупирай лондонската борса", които от 15 октомври са се разположили пред катедралата "Сейнт Пол". Очаква се шествието на студентите да премине и оттам.

В миналото подобни студентски протести прераснаха в насилие. При една от тези прояви протестиращите атакуваха колата на принц Чарлз и съпругата му Камила.

Полицията предупреди, че всеки, който извърши криминално деяние по време на протеста, ще бъде арестуван и съден.

Очакваше се в днешния протестен поход да участват 10 000 души от цяла Великобритания, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

В миналото протестите в Лондон събираха 50 000 души, припомня Франс прес.

Съгласно промените, от догодина студентските такси в две трети от университетите се увеличават двойно - от 3300 лири на 6600 лири, а в една трета от висшите училища те ще достигнат 9000 лири. Това е непосилно за много британци, които смятат, че с подобни такси образованието ще бъде резервирано само за богаташите.

2000 студенти на протест в Лондон срещу увеличаването на студентските такси
netinfo