200 000 души участваха в гей парада в Мексико
200 000 души участваха в гей парада в Мексико / снимкa: БГНЕС
200 000 души участваха в традиционния гей парад в мексиканската столица. Участниците в него настояха президентът на Мексико Фелипе Калдерон да обяви 17 май за ден за борба срещу хомофобията.

Около 50 хиляди души участваха в традиционния гей парад в италианския град Болоня. Според организаторите на проявата, асоциациите на лесбийките и на гейовете в Италия в парада са участвали близо 250 000 души. Начело на многохилядното множество, което премина по централните улици на Болоня, беше първият трансескуален депутат в Европа Владимир Луксурия. В Италия и в Европейския парламент, където беше избран за депутат, се подвизава като жена.

Парадът в Болоня протече спокойно в сравнение с подобни прояви в Бърдо, в Чехия и в София, които бяха съпътствани от безредици и станаха причина за арести, отбелязва италианският в. "Месаджеро". Повече от 80 души, включително и лидерът на Български национален съюз Боян Расате бяха арестувани по време гей парада в София. Проявата протече без пострадали, въпреки че редица организации се обявиха против нея и участниците бяха замеряни с камъни, бутилки и бомбички. По-късно стана ясно, че срещу Боян Расате и още четирима души, са били образувани досъдебни производства – за хулигански прояви, за побой. По-последна информация от късно снощи Расате и около 50 души са били задържани в 4-то РПУ.