20-годишна е най-младата британска депутатка от векове (СНИМКИ)
20-годишна е най-младата британска депутатка от векове (СНИМКИ) / Guliver/Getty Images

Кандидатката на Шотландската национална партия (ШНП), 20-годишната студентка по политология Майри Блак, спечели място в следващия британски парламент, с което стана най-младият британски депутат от векове, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Блак спечели мястото в избирателния район Пейсли и Ренфрюшър Саут, побеждавайки една от централните фигури на Лейбъристката партия Дъглас Александър.

Тя става най-младият депутат в британския парламент от 1667 година насам.

47-годишният Александър, който е външен министър в правителството в сянка на лейбъристите, призна поражението си и похвали младата си съперничка за "великолепната й кампания".

20годишна е наймладата британска депутатка от векове (СНИМКИ)
netinfo
На хората, които я критикуват за липсата на опит, Блак противопоставя решителността си и подчертава, че щом е достатъчно възрастна "да си плаща данъците или да отиде в Афганистан", значи може да заеме мястото си в Камарата на общините, отбелязва Франс прес.

ШНП се бори за независимост на Шотландия. Според окончателните резултати от преброяването партията печели 56 от 59 възможни места, за които се гласува в Шотландия, посочва БТА.

20годишна е наймладата британска депутатка от векове (СНИМКИ)
netinfo