20 години от геноцида в Сребреница
20 години от геноцида в Сребреница / Thinkstock/Getty Images

В Мемориалния център Поточари в Босна и Херцеговина днес ще бъде отбелязана 20-ата годишнина от клането на 8000 босненски мъже и момчета в Сребреница през юли 1995 г. и ще бъдат погребани тленните останки на 136 новоидентифицирани жертви, съобщиха информационните агенции.

В памет на жертвите от Сребреница 11 юли е ден на траур в босненската Мюсюлманско-хърватска федерация, а по решение на Европейския парламент европейските страни го отбелязват като Ден в памет на геноцида.

Бившият американски президент Бил Клинтън ще води за възпоменателната церемония делегацията на САЩ, в която са включени и бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт, конгресмени и сенатори.

Вучич готов да почете мюсюлманските жертви в Сребреница

Кметът на Сребреница Чамил Дуракович потвърди за Танюг, че на церемонията ще присъстват президентите на Словения, Хърватия, Черна гора и Македония Борут Пахор, Колинда Грабар Китарович, Филип Вуянович и Георге Иванов.

Почитта си към жертвите ще засвидетелстват и турският премиер Ахмет Давутоглу, сръбският му колега Александър Вучич, албанският премиер Еди Рама, хърватският външен министър Весна Пусич и косовският вицепремиер Хашим Тачи, българският външен министър Даниел Митов и македонският му колега Никола Попоски, съобщи агенция Фена.
Йорданската кралица Нур, британската принцеса Ан и няколко външни министри от ЕС също ще бъдат сред очакваните 50 000 души, които ще почетат паметта на над 8000 мюсюлмански мъже и момчета, убити от босненските сръбски сили в Сребреница през 1995 г.

Над 2000 полицейски служители, включително 1200 от Република Сръбска, ще се грижат за сигурността по време на церемонията, а около 350 полицаи ще бъдат в услуга на гражданите и делегациите. За отразяване на събитието са акредитирани 800 журналисти.

Дуракович съобщи, че бившият командващ отбраната на мюсюлманския анклав Сребреница Насер Орич, когото Сърбия обвинява в престъпления срещу босненски сърби, няма да присъства на церемонията и "няма да се появява пред публика, докато всичко това не мине".

Клането в Сребреница бе признато от Международния трибунал и Международния съд в Хага за геноцид. Всяка година на 11 юли в Мемориалния комплекс Поточари се погребват новите идентифицирани останки на жертвите от клането в Сребреница, ексхумирани от масови гробове. Досега там са намерили вечен покой 6241 жертви, а 230 са погребани индивидуално извън центъра по желание на семействата им.

Нападението на защитената от ООН зона Сребреница от босненските сръбски сили започва на 6 юли 1995 г. и завършва пет дни по-късно с влизането на босненските сръбски сили, водени от Ратко Младич, в града. По това време в града бе разположен холандски батальон от силите на ООН. До 19 юли войниците под командването на Младич избиха систематично около 8000 мюсюлмански мъже и момчета и за два дни депортираха около 30 000 жени и деца.

През ноември 2004 г. правителството на босненската Република Сръбска се извини на семействата на босненските мюсюлмани, пострадали в Сребреница, като констатира, че там е било извършено "престъпление в големи размери".
В началото на 2006 г. сръбското правителство осъди всички военни престъпления в бивша Югославия, а четири години по-късно сръбският парламент прие декларация, в която осъди клането в Сребреница.

През 2007 г. Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия произнесе присъда, в която определи клането в Сребреница като геноцид. Резолюции за Сребреница, с които се потвърждава присъдата на трибунала, приеха и парламентите на страните членки на ЕС, Канада, САЩ и Австралия.

За геноцида в Сребреница бяха обвинени лидерите на босненските сърби Радован Караджич и Ратко Младич. Процесите срещу тях още не са приключили.

Източник: БТА