20 души са сменили пола си за сметка на здравното осигуряване в Сърбия
20 души са сменили пола си за сметка на здравното осигуряване в Сърбия / ThinkStock/Getty Images

От три години в Сърбия може да смените пола си за сметка на здравното осигуряване като в повечето случаи жените искат да станат мъже, пише белградският вестник "Вечерне новости".

По здравна каса досега пола си са сменили 20 души като 15 са преминали от по-слабия пол към по-силния. В момента четирима здравно осигурени лица в Сърбия чакат операции за смяна на пола, които трябва да бъдат извършени до края на годината, пише "Вечерне новости".

Как транссексуален банкер се превръща в "драконова лейди" (СНИМКИ)

Само от началото на тази година по здравна каза са били извършени пет операции за смяна на пола, от които четири са били от жени в мъже. От 1989г., когато академик проф. д-р Саво Перович прави първата операция от този вид, пола си са променили около 300 жители на Сърбия.

В страната са били оперирани и над 1000 чужденци, посочва д-р Саша Милошевич, уролог-хирург, член на екипа за операции за промяна на пола. Той посочва, че от САЩ пристигат много хора, които желаят да променят пола си, тъй като в Сърбия операциите са поне пет пъти по-евтини отколкото в САЩ.

Създателите на „Матрицата" братя Уашовски вече са сестри

Смяната на пола по медицински причини от жена в мъж струва 202 304 динара, а от мъж в жена - 205 469 динара като пациентите според закона и правилниците заплащат 35 процента от цената на операцията.

Кандидатите за смяна на пола в Сърбия имат съкратена процедура за подготовка, която продължава около една година и включва преди всичко психиатричен анализ и решение, след това се включват ендокринолозите и се прави хормонална терапия. До операцията процесът на смяна на пола може да бъде спрян.

Осъдиха щата Калифорния да плати операция за смяна на пола на затворничка

"Вечерне новости" дава пример с пациент от сръбски произход, който в момента живее в Германия, който иска да си направи нова операция и да се върне обратно към пола си, в който е бил роден. Пациентът променил мъжкия си пол в женски, а сега отново иска да бъде мъж. В този случай е очевидна грешката на психиатъра, който не е преценил добре пациента.

Новата операция ще бъде трудна, а резултатите от новата обратна процедура никога няма да бъдат същите като първия път, но операцията ще бъде направена, пише изданието, цитирайки д-р Милошевич.

Източник: БТА