19 загинаха при порои в Япония, 23 след наводнения в Монголия
19 загинаха при порои в Япония, 23 след наводнения в Монголия / снимка: БГНЕС

Жертвите на проливните дъждове в Южна Япония вече са най-малко 19, съобщава ИТАР-ТАСС.

По-рано през седмицата загинаха 14 души, а сега - още петима. Сред най-пострадалите от дъждовете са префектурите Фукуока, Нагасаки и Ойта, както и тази на остров Косю. Вали и в префектура Ямагути, на юг от главния японски остров Хонсю, тъкмо където загинаха първите 14 жертви.

Срещу стихията са хвърлени спасителни екипи, полицаи, доброволни отряди и пжарникари. Спасителните работи се провеждат лично под контрола на Мотоо Хаяси, председател на Комсията по обществената сигурност и отговарящ в кабинета на министрите за бедствените ситуации.

В Монголия, в резултат на редки по тези места наводнения, загинаха 23-ма души, информира БГНЕС.

Причина за наводненията са проливни дъждове, невиждани за последните 40 г. в страната. Дъждовете са съпроводени от градушки. Най-силно пострадали са столицата Улан Батор, чиито улици са залети, както и провинция Гоби-Алтай.

Борбата на спасителните и евакуационните екипи се затруднява от липсата на опит с наводнения, както и поради обстоятелството, че в много от монголските градове няма канализация. Последното, при настоящите условия, представлява и риск за разпространение на инфекциозни заболявания.