19 нови случая на заразени със свински грип в Европа
19 нови случая на заразени със свински грип в Европа / снимка: БГНЕС

19 нови случаи на заразени с грипния вирус А (H1N1) има в Европа през последните 24 часа. Информацията е на база на текущия доклад на Европейския център за контрол на заболяванията ECDC. Към момента има потвърдени 49 случая и съмнения за още 14 в 12 европейски държави.

В информацията се посочва още, че всички случаи с изключение на един, са с умерено тежко протичане на заболяването.

Доказаните случаи на грипа A(H1N1) в най-засегнатата европейска страна - Испания - са вече 40, но само шестима от заразените остават в болница, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от Франс прес. Общо 34 пациенти от 40 потвърдени случая до момента бяха изписани и са си у дома, посочи министерството, уточнявайки, че приложеното лечение им е повлияло добре. Други 83 пациенти се намират под наблюдение в очакване на резултатите от анализите, които ще покажат дали са заразени. В предишно комюнике на ведомството се съобщаваше за 99 предполагаеми и 20 доказани случая.
   
Германските здравни власти съобщиха за два нови потвърдени случая, с което броят на заразените в Германия нараства на осем, посочва Асошиейтед прес. Става дума за семейна двойка от провинция Бранденбург, пътувала с един и същи полет с жена от Хамбург, посетила Мексико, у която бе открит вирусът H1N1.
   
Италианското здравно министерство съобщи за втори случай на новия грип в страната - 25-годишен мъж, върнал се наскоро от Мексико. Заразеният се чувствал добре и бил под домашна карантина, уточни министерството.
   
Първи заразен бе регистриран в Колумбия, съобщи министърът на социалните грижи Диего Паласио Бетанкур, уточнявайки, че човекът живеел недалеч от столицата Богота.
   
Асошиейтед прес цитира днешно съобщение на властите във Великобритания, че в страната вече има 16 потвърдени случая на заболели от А (H1N1). От тях двама са се заразили на територията на кралството. 
   
Барак Обама е разговарял на 2 май 20 минути по телефона с мексиканския си колега Фелипе Калдерон. Двамата са обменили информация за усилията в борбата с новия грип в двете страни и обсъдили важността на близкото сътрудничество между САЩ и Мексико, посочва АП, позовавайки се на съобщение на  Белия дом. „Президентът Обама работи заедно с президента на Мексико върху начините за предотвратяване на разпространението на грипа. Той заяви, че САЩ ще бъдат подготвени, ако щамът на вируса се развие в по-тежка форма", допълва Белият дом, цитиран от БТА.

След установяването на новия грипен вирус случаите на заразени в световен мащаб достигна 808 като от тях 780 са потвърдени.

Междувременно в Кайро избухнаха ожесточени сблъсъци между производители на свинско и полицаи, които дошли да вземат животните им, за да бъдат изклани, съобщи Франс прес. Неотдавна властите в Египет разпоредиха всички свине в страната да бъдат унищожени, като предпазна мярка, въпреки че според експертите това не е наложително, а редица организации са категорични, че свинското месо не е източник на зараза, ако се спазват изискванията за хигиена.