19 държави бойкотират връчването на Нобеловата награда за мир
19 държави бойкотират връчването на Нобеловата награда за мир / снимка: Reuters

Деветнадесет държави са отказали да присъстват на церемонията на 10 декември по връчването на Нобеловата награда за мир на китайския дисидент Лю Сяобо, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на норвежкия Нобелов комитет.

На церемонията няма да има представители на Китай, Русия, Казахстан, Словакия, Тунис, Саудитска Арабия, Пакистан, Сърбия, Ирак, Иран, Виетнам, Афганистан, Венецуела, Филипините, Египет, Судан, Украйна, Куба и Мароко.

Според говорителка на министерството на външните работи на Китай "над сто държави по света подкрепят нашата позиция против връчването на Нобеловата награда за мир на Лю Сяобо", предаде Франс прес.

В момента Лю Сяобо излежава присъда от 11 години затвор за противодържавна дейност и китайските власти нямат никакво намерение да му позволят сам да получи наградата си. На близките му също е забранено да напускат пределите на страната. Според Пекин награждаването на дисидент "е равносилно на подкрепа за престъпността".

Лю Сяобо ще бъде символично представен от актрисата Лив Улман, която ще прочете някои от текстовете, написани от китайския дисидент, който е съавтор на "Харта 08", съдържаща призив за демократизиране на Китай.