19 цивилни бяха убити при експлозия в Афганистан
19 цивилни бяха убити при експлозия в Афганистан / снимка: Reuters, архив

Деветнайсет цивилни, сред които жени и деца, загинаха в афганистанската провинция Хелманд при експлозия на самоделна бомба, покрай която минал микробусът им, предаде Франс прес.

Шест души са ранени, уточнява ИТАР-ТАСС, като се позовава на местните власти.

При експлозия в Кабул във вторник загинаха 55 души и 134 бяха ранени, а в Мазар-е-Шариф бяха убити четирима души и още четирима бяха ранени.

Афганистанският президент Хамид Карзай обвини базирана в Пакистан група за атентатите в трите афганистански града, при които загинаха 59 души, и каза, че ще засегне този въпрос пред пакистанското правителство, предадоха Ройтерс и Франс прес. "Лашкар-е-Джангви, която е базирана в Пакистан, пое отговорност за нападението. Ще разследваме въпроса много внимателно и ще го обсъдим с пакистанското правителство", каза Карзай в Кабул.

Той направи това изявление в рамките на посещение в болница, където се лекуват жертвите на атентата в столицата, посочва БТА Междурелигиозните атаки, които са рядкост в Афганистан, взеха на прицел шиитското малцинство само ден след голямата международна конференция в Германия за бъдещето на Афганистан.