/ iStock/Getty Images
Броят на починалите в Китай от новия коронавирус достигна 170 души, а над 1700 нови случая на заразени бяха установени в страната, съобщи китайското правителство, цитирано от Франс прес.

От новите смъртни случаи 37 са в провинция Хубей и един е в провинция Съчуан.

Общият брой на заразените е около 7700, което надвишава броя на хората, които бяха заразени от тежкия остър респираторен синдром. Този коронавирус отне през 2002 и 2003 г. живота на 774 души, от които 349 в Китай.

Междувременно стана ясно, че всички финансови институции на страната към днешна дата са отпуснали общо 27,3 милиарда юана за помощни средства за превенция и контрол на епидемията.

Пети случай на коронавируса във Франция

Трима от общо 206 японци, евакуирани от китайския град Ухан, са заразени, съобщи тази сутрин японското министерство на здравеопазването. Те ще бъдат лекувани в болница в Токио, която е специално подготвена за приемането на такива пациенти.

Още 210 души бяха върнати в Япония със самолет тази сутрин. Предстои и те да бъдат изследвани за болестта.

Никой от евакуираните 195 американци от Ухан не проявява симптоми, съобщи Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Пристигналите вчера сутринта със самолет във военноморската боза в Ривърсайд, Калифорния, ще останат там под 72-часова карантина.

Първи случай на зараза с новия коронавирус бе регистриран във Финландия

В края на декември китайските власти съобщиха за огнище на пневмония с неизвестен произход в гъсто населения град Ухан в провинция Хубей. Експертите установиха, че причинителят на заболяването е нов вид коронавирус, а медицинското му обозначение е 2019-nCoV.

Известни са около 7 736 случая на заразени до момента във всички китайски провинции, 170 души са починали от усложнения, а 126 души са били излекувани. За още 12 167 се подозира, че са заразени.

Вирусът се предава по въздушно-капков път на разстояние между един и два метра, както и чрез контакт – чрез докосване на очите с мръсни ръце.

БТА