Най-малко 17 души са били ранени при руските удари по украинския град Харков, съобщи областният управител.

Губернаторът Олег Синегубов заяви, че ударите са засегнали жилищни сгради в центъра на града и са ранили най-малко 17 души, предаде АФП. "Две жени са в тежко състояние", добави той в публикация в Telegram.

Синегубов заяви, че по предварителна информация градът е бил улучен от две ракети С-300.

Харков, който се намира само на 30 км. от границата с Русия в североизточната част на Украйна, е подложен на чести бомбардировки, откакто Москва нахлу в страната през февруари 2022 г.

Хотел в Харков е поразен от две руски ракети, има ранени (ВИДЕО)

След ударите кметът на града заяви, че някои жилищни сгради са били разрушени и че в района няма военни цели. Нямаше незабавен коментар от страна на Москва.

По-рано на 16 януари властите призоваха около 3 000 жители в повече от две дузини села в близост до фронтовата линия в по-широката Харковска област да се евакуират, позовавайки се на ескалиращите руски атаки в района.

Според началника на военната администрация на региона Олег Кипер, при нападение с дрон са ранени трима цивилни и са повредени жилищни сгради в южния град Одеса.

"62-годишен мъж е бил ранен от шрапнел... Жена, родена през 1955 г., и млада жена, родена през 1995 г. също бяха ранени" са ранени, каза той.

Междувременно Русия съобщи, че е отблъснала нападение рано сутринта на 17 януари в пограничния Белгород, на около 80 км. от Харков.

Пострадалият от войната украински град Харков се готви да открие първото си подземно училище

"Противовъздушната отбрана унищожи седем украински ракети и четири безпилотни летателни апарата над Белгородска област", съобщи руското министерство на отбраната.

Губернаторът на региона Вячеслав Гладков заяви, че няма данни за ранени или жертви.

Руските сили завзеха обширни части от Харковска област скоро след нахлуването си в Украйна през февруари 2022 г. и продължават да полагат усилия да отвоюват региона, въпреки че губят позиции там.
БГНЕС