16 убити при атака в китайския район Синцзян
16 убити при атака в китайския район Синцзян / снимка: БГНЕС
Граничен пост бе атакуван в западния китайски Синцзян-Уйгурски автономен район, съобщиха осведомителните агенции, позовавайки се на китайската информационна агенция Синхуа. Двама мъже проникнали на територията на поста в Кашгар с камион и хвърлили две гранати срещу група военнослужещи. Загинали са 16 граничари, още толкова са ранени, предаде Франс прес. Синхуа уточнява, че нападателите, които нарича "бунтовници" са заловени, но не посочва подробности за самоличността им.

ИТАР-ТАСС уточнява, че обект на нападението бил пост на въоръжената народна полиция, която е аналог на вътрешните войски.

Местната полиция смята, че нападението е поредния терористичен акт, извършен в Китай в навечерието на откриването на олимпиадата. След нападението са арестувани двама от нападателите, единият от които е ранен в крака.

В Синцзянския район живеят предимно мюсюлмани. Там действа терористичната групировка "Тазб ут тахрир", известна също като "Източен Туркестан", която се бори за отделянето на района от Китай. Сепаратистите неведнъж са предизвиквали взривове на автобусни спирки, край полицейски участъци и административни сгради, отбелязва ИТАР-ТАСС.