16 сирийски военни са убити при два атентата
16 сирийски военни са убити при два атентата / Reuters

16 сирийски военни бяха убити, а шестима - ранени, при две нападения в страната, предаде Франс прес.

Сирийската държавна агенция САНА съобщи, че шестима войници са били убити и шестима са били ранени, след като "терористи" взривили дистанционно бомба до техния автобус.

Бомбеното нападение е станало в покрайнините на град Сахная, на около 20 км южно от Дамаск. Сред загиналите са двама старши лейтенанти.

АФП допълва, като се позова на Сирийския център за наблюдение на човешките права, че десетима правителствени войници са загинали при друга атака с крайпътна бомба срещу военна автоколона в Кансафра в района на Джебел аз Зауя, Северозападен Ирак. По данни на базираната във Великобритания асоциация от вторник досега при насилие в Сирия - репресии, атентати и сражения между армията и дезертьори - са загинали 229 човека, от които 145 цивилни.

ДПА цитира съобщение на същия източник, че дезертьори са установили контрол върху част от размирната централна провинция Хомс. Този успех бил вследствие на ожесточени сражения между правителствените сили и бойни части на дезертьори в района на град Растан, посочва БТА.

Най-малко петима цивилни бяха убити по-рано през деня при операция на силите за сигурност за връщане на контрола върху източни предградия на Дамаск, които са били превзети от бунтовници, предаде Ройтерс, като се позова на активисти.