16 саудитци се завърнаха в родината от затвора Гуантанамо
16 саудитци се завърнаха в родината от затвора Гуантанамо / netinfo
Шестнайсет саудитци се завърнаха вчера в родината си, след като САЩ ги освободиха от затвора Гуантанамо, съобщи Саудитската агенция по печата, цитирана от световните агенции.

Общо 77 саудитци са се завърнали досега от Гуантанамо. В американския затвор в Куба остават 53-ма техни сънародници. Това е повод за напрежение в отношенията между САЩ и Саудитска Арабия, която е съюзник на Вашингтон, отбелязва Асошиейтед прес.

Саудитският вътрешен министър принц Найеф ибн Абдул Азиз ас Сауд изрази задоволство от завръщането на 16-те затворници и похвали сътрудничеството на американските власти. Принцът изрази надежда, че останалите саудитци в Гуантанамо също ще се завърнат в родината си в близко бъдеще.

Очаква се завърналите се 16 души да останат в затвора, докато саудитските власти разследват дали са имали връзки с военизирани организации.

Трима саудитци са починали досега в Гуантанамо. Властите на САЩ обявиха, че става въпрос за самоубийства. Мнозина в Саудитска Арабия обаче смятат, че саудитците са били малтретирани в затвора, сдобил се с печална слава.